Skip to content

Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie

Consiliului Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie reunește unii dintre cei mai buni cercetători și experți români din domeniile științei și tehnologiei, aflați în centrele puternice de inovare ale lumii. Consiliul este un organism independent, onorific și consultativ. Acesta sprijină Guvernul României în elaborarea strategiilor, politicilor publice și programelor care pot transforma România într-una dintre țările cele mai inovatoare și competitive. Activitatea principală a consiliului constă în a formula recomandări strategice pentru dezvoltarea cercetării, inovării și tehnologiei în România, bazate pe analiza tendințelor globale și a bunelor practici din alte țări.

Membrii curenți ai Consiliului Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie sunt următorii:

Dl. Radu Cautis

Radu este fondatorul și Partener de Conducere la Medical Technology Venture Partners, o firmă de capital de risc axată pe tehnologii în stadiu incipient la intersecția dintre inginerie, calcul și sănătate. De asemenea, este unul dintre fondatorii FlowX.AI, o companie care aduce inteligența artificială în modernizarea aplicațiilor la întreprinderile mari. Înainte de aceasta, a fost Președinte al Qualitance, care a fost vândută către Alten Group. Și înainte de aceasta, a făcut parte din echipa executivă care a transformat Gambro AB în companie privată, vândută ulterior către Baxter International. Radu locuiește în zona golfului San Francisco.

Prof. Lucian Radu Chirieac

Lucian Radu Chirieac este Profesor de Patologie la Universitatea de Medicina Harvard și medic patolog la Spitalul Brigham and Women in Boston. Este o autoritate consacrată în domeniul cancerelor pulmonare și pleurale care a descoperit noi cauze si paradigme pentru terapiile oncologice în era genomică. 

Creativitatea, importanța si impactul cercetărilor sale au fost recunoscute prin numeroase premii și invitații în foruri și conferințe internaționale. În 2018 și 2019 a fost distins cu prestigiosul Premiu pentru Cele Mai Numeroase Citații Știintifice de către Web of Science, pentru influența excepțională a publicațiilor sale citate în topul de 1% din ansamblul științific mondial.

Dr. Ioana Cozmuța

Dr. Ioana Cozmuța este fondatorul și directorul executive al G-SPACE Inc, o companie de Nou Spațiu Cosmic din Silicon Valley, dedicată furnizării de producție în spațiul cosmic prin intermediul unei platforme digitale IA. Un antreprenor în serie și un lider de Nou Spațiu Cosmic cu peste 20 de ani de experiență în domeniul tehnologiei spațiale, Ioana a lucrat la misiuni NASA precum Stardust și Mars Science Laboratory și Constellation Orion, și a contribuit de asemenea la accelerarea dezvoltării economiei pe orbită joasă a Pământului. Dr. Cozmuța este membru ales al prestigioasei Academii Internaționale de Astronautică, face parte din Comitetul Consultativ al Laboratorului Național American al Stației Spațiale Internaționale și furnizează servicii de diligență pentru investiții spațiale. Dr. Cozmuța este un vorbitor TEDx și un lector frecvent despre Noua Economie Spațială. Ioana deține un doctorat în fizică de la Universitatea Groningen din Olanda și două studii postdoctorale la CALTECH și la Universitatea Stanford din SUA.

Prof. Mihai Cucuringu

Mihai Cucuringu este profesor asociat la Departamentul de Statistică și profesor afiliat la Institutul de Matematică din cadrul Universității Oxford. Este, de asemenea, lector la Colegiul Merton, Universitatea Oxford și membru al Institutului de Cercetare Alan Turing din Londra. A terminat doctoratul în matematică aplicată și computațională (PACM) la Universitatea Princeton în 2012, și a obținut licența în matematică, informatică și economie la Hiram College, Ohio in 2007. În perioada 2013-2016, a fost profesor adjunct in cadrul Departamentului de Matematică la University of California, Los Angeles (UCLA), si cercetator la Institutul Simons pentru Teoria Calculului de la University of California Berkeley si ICERM, Brown University. Dupa terminarea studiilor doctorale, Mihai Cucuringu a activat ca cercetător în cadrul grupului de Trading/Arbitraj Statistic la Bank of America Merrill Lynch, New York. Cercetarea sa se înscrie în domeniile matematică și statistică aplicată, analiza graficelor, învățare automată, știința datelor și analiza datelor financiare.

Dr. Ștefan Dascălu

Dr. Ștefan Dascălu este cercetător în imunologie și consultant în politici de sănătate publică.

A urmat studii universitare și post-universitare la Universitatea Oxford, unde a obținut licența în științe biologice și doctoratul în imunologie. Implicat activ în eforturile de combatere a pandemiei, Dr. Dascălu a participat la numeroase studii academice și a coordonat proiecte epidemiologice atât în România, cât și în alte țări. Pentru contribuțiile aduse în domeniul științific și sanitar, i-au fost acordate numeroase distincții, printre care „Meritul Cultural” în grad de Cavaler (2022), Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” (2022) și BBSRC Social Impact Award (2021). Acum, Dr. Dascălu își desfășoară activitatea de consultanță în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, păstrând totodată proiecte academice și colaborări axate pe accesibilizarea și îmbunătățirea sistemului sanitar din România.

Amb. Sorin Dumitru Ducaru

Ambasadorul Sorin Dumitru Ducaru este directorul Centrul Satelitar al Uniunii Europene (SatCen) din iunie 2019. Anterior a ocupat funcția de Secretar General Adjunct al NATO și Șef al Diviziei de Provocări Emergente de Securitate a NATO, precum și funcțiile de Ambasador al României la NATO, SUA și ONU la New York. De asemenea, a asumat diverse funcții în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României precum: purtător de cuvânt al MAE, Director al Cabinetului Ministrului și Director al Direcției NATO și Probleme Strategice.

Amb. Ducaru a absolvit Facultatea de Electronică Aplicată și Informatică (Universitatea Politehnică București), Masteratul de Științe Politice și Relații Internaționale (M.Phil, Universitatea din Amsterdam) și Doctoratul în Relații Economice Internaționale și Management Instituțional (ASE, București). Amb. Ducaru a fost de asemenea lector asociat sau invitat la SNSPA București, Colegiul de Apărare NATO, Kennedy School of Government, Universitatea Harvard și Universitatea Leiden din Olanda.

Amb. Ducaru activează ca Președintele de Onoare al Consiliului Științific al New Strategy Center Bucharest, membru al European Council of Foreign Relations, membru al Consiliului Consultativ al Digital Society Institute Berlin, membru al Centrului de Excelență al NATO pentru Securitate Cibernetică din Talinn și fost Senior Fellow al Institutului Hudson din Washington DC.

În 2002, Amb. Ducaru i-a fost acordat titlul de „Ambasadorul Anului” de către Ministerul Afacerilor Externe, iar în 2008, gradul de Cavaler al Ordinului Național „Steaua României” de către Președintele României. Este căsătorit și are doi copii.

Dna. Oana Geambașu

Oana Geambașu este doctorandă în sănătate publică la Harvard T. H. Chan School of Public Health și instructor în departamentul de Politici de Sănătate Publică și Administrare Sanitară a universității. Oana a absolvit programul de master în politici de sănătate publică al Harvard Chan ca bursier Fulbright, unde a continuat pregătirea post-academică în inovație și antreprenoriat cu impact social în domeniul sănătății. Anterior, Oana a coordonat studiul pan-european comandat de Comisia Europeană al impactului pandemiei Covid-19 asupra populației, având ca scop emiterea de recomandări pentru statele membre în timp real și identificarea de bune practici în gestionarea coordonată la nivelul UE a situațiilor de urgența în sănătate publică. Oana a fost de asemenea consilieră a ministrului sănătății din România, cu responsabilități în dezvoltarea și implementarea programelor si politicilor de sănătate publică la nivel național, precum monitorizarea auditivă neonatală, extinderea la nivel național a programului de îngrijiri medicale pentru accidente vasculare cerebrale, accesarea fondurilor europene structurale, programe specializate în anestezie și terapie intensivă, etc. De asemenea, Oana este consultant în politici de sănătate publică.

Prof. Adrian Mihai Ionescu

Adrian M. Ionescu este profesor titular la EPFL, Elveția, și director al Laboratorului de Dispozitive Nanoelectronice. Deține două doctorate, unul în microelectronică la Universitatea Politehnică București (1994) și altul în fizica semiconductorilor la Institutul Politehnic Național Grenoble (1997). Cercetările profesorului Ionescu se concentrează pe tehnologii eficiente din punct de vedere energetic și pe aplicațiile ale Internetului Lucrurilor, inclusiv dispozitive cu pante abrupte, dispozitive cu schimbare de fază, senzori inteligenți și dispozitive MEMS. Cu peste 600 de articole publicate, el a primit numeroase premii, printre care IBM Faculty Award, André Blondel Medal, ERC Advanced Grant și EDL IEEE George Smith Award. În 2015, prof. Ionescu a fost ales membru al Academiei Elvețiene de Științe Tehnice, primind ulterior și Premiul pentru Realizări Excepționale. Este IEEE Fellow și membru al consiliului editorial al Proceedings of IEEE. Adrian conduce, de asemenea, inițiativa Digipredict FET Proactive EiC pentru dezvoltarea și implementarea tehnologiei Digital Twin în P3 Healthcare.

Dl. George Haber

Dl. George Haber este un antreprenor în serie, expert în vânzări și strateg comercial. Este un investitor-înger activ și membru în consiliul de administrație al mai multor companii publice și private. Participă frecvent ca vorbitor la conferințe internaționale și este unul dintre oamenii-cheie din spatele Microsoft Xbox. În 1996, prima sa companie din Silicon Valley a fost un pionier al tehnologiei MPEG-1 și MPEG-2 și a creat primul program din lume care permitea redarea unui DVD pe un calculator.

Dr. Mircea Iliescu

Mircea Iliescu a obținut doctoratul în genetică umană și evoluție la Universitatea Cambridge. În prezent este afiliat al Universității Cambrdige, unde predă cursuri la institutul de educație continuă, precum și al Universității de Medicină și Farmacie Craiova, unde face parte din grupul de genetică umană. De-a lungul carierei, a călătorit din India până în Chile pentru a studia evoluția genomică a populațiilor din întreaga lume. În prezent, alături de colegi din Cambridge, India și România, studiază evoluția trăsăturilor vizibile și imunitare ale populațiilor cu o istorie evoluționistă complexă, astfel încât genomica să fie utilizată în medicina personalizată a viitorului. Este prezent constant în arena publică, unde cu onesitate și pasiune explică, pe înțelesul tuturor, importanța și fascinația științelor naturale.

Dl. Andrei Ilie

Dl. Andrei Ilie conduce un grup de echipe de știința datelor la Bolt România și doctorand în informatică la Universitatea din București. Coordonează un grup de echipe la Bolt care se ocupă cu cercetarea și rezolvarea problemelor de predicție, optimizând tehnicile de învățare automată. Andrei a studiat informatică la Universitatea din Oxford, unde a obținut titlul de șef de promoție atât pentru studiile de licență, cât și pentru cele de master. În trecut, Andrei a făcut parte din lotul restrâns de matematică al României pentru olimpiadele internaționale.

Dna. Elena-Sorina Lupu

Elena-Sorina Lupu este doctorandă la California Institute of Technology (Caltech) și afiliată Keck Institute of Space Sciences. Sorina are doua masterate, unul în Inginerie Aerospațială de la Caltech și altul in Robotică și Sisteme Autonome, de la Swiss Federal Institute of Lausanne (EPFL). Sorina face cercetare în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii aplicate pentru spațiul cosmic. A publicat în reviste și conferințe de prestigiu cum ar fi Science Robotics și a câștigat numeroase premii. Sorina a lucrat și făcut cercetare in 4 țări: Statele Unite ale Americii, Elveția, România și China.

Dna. Elif Memet

Elif Memet urmează un masterat dublu în politici publice și administrarea afacerilor la Harvard Kennedy School și Harvard Business School, fiind distinsă ca bursier David Rubenstein la Centrul de Conducere Publică de la Harvard. Elif a absolvit Universitatea Columbia din New York cu licență în economie și matematică, fiind premiată cu distincția Phi Beta Kappa.


Elif cercetează inegalitatea economică alături de Prof. Joseph E. Stiglitz, dublu laureat cu premiul Nobel în economie și pace. Elif a propus politici monetare la Rezerva Federală a Statelor Unite, precum și la Organizația Națiunilor Unite, fiind Delegat la Consiliul Economic și Social. În ultimii patru ani, Elif a lucrat pe Wall Street în New York. Aceasta a fost investitor în capital privat la Apollo Global Management, care administrează fonduri de peste USD 550 miliarde. Elif s-a implicat în achiziția Yahoo, fiind observator în consiliul de directori. De asemenea, Elif a lucrat ca analist în achiziții și fuziuni de companii la Goldman Sachs, unde a lucrat la finanțările de USD 24 miliarde pentru salvarea companiei de transport Carnival în timpul COVID, și la separări structurate ale diviziei de sănătate a companiei multinaționale 3M.

Originară din Constanța, Elif a brevetat un produs de decontaminare a mediului, după câștigarea medaliei de aur la olimpiada internațională de proiecte de mediu, fiind desemnată printre Ten Outstanding Young People of Romania (JCI, 2017).

Dna. Mara Steiu

Mara Steiu a studiat analiza afacerilor și TIC la Babson College (Suma Cum Laude) si la London School of Economics. După absolvirea facultății, Mara a devenit director de produs în companii precum Microsoft, Twitter și Confulent, unde a participat la crearea unei game variate de produse de programe pentru calculator. De asemenea, în 2016 a inițiat iXperiment, primul accelerator de afaceri pentru liceenii din școlile publice din România, care a ajutat peste 500 de elevi să treacă prin procesul lansării unei companii de început. Mara a primit premiul „Top Ten Outstanding Young Persons of Romania” (2020), iar proiectele sale de tehnologie și antreprenoriat social au fost promovate în publicații internaționale precum the Huffington Post. Domeniile de cercetare al Marei este blockchain în educatie, lucrarea sa (https://bit.ly/BlockchainInEducation) fiind publicată și citată în 45 de jurnale. În 2023, Mara își va începe studiile de master la Stanford University.

Prof. Ion Stoica

Ion Stoica este profesor la Departamentul EECS de la Universitatea din California din Berkeley și director al Sky Lab (www.sky.cs.berkeley.edu). În prezent, profesorul Stoica realizează cercetări în domeniul computării în nor și sisteme de inteligență artificială. Anterior a lucrat la Ray, Apache Spark, Apache Mesos, Tachyon, Chord DHT și Dynamic Packet State (DPS). Este Membru de Onoare al Academiei Române. Este de asemenea ACM Fellow și a primit numeroase premii, printre care Mark Weiser Award (2019), SIGOPS Hall of Fame Award (2015) și mai multe premii „Test of Time”. De asemenea, a co-fondat trei companii: Anyscale (2019), Databricks (2013) și Conviva (2006).

Dr. ing. Adrian Stoica

Dr. ing. Adrian Stoica este cercetător senior (cercetător științific Gr. I) la NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) în Pasadena, California, principalul centru NASA de cercetare pentru explorarea spațiului cu roboți și nave spațiale fără echipaj uman. De aproape 30 de ani la JPL în roluri tehnice și de conducere, este actualmente responsabil pentru programele strategice și pentru selecția proiectelor de cercetare tehnologică cu finanțare internă. Principalul domeniu de expertiză este autonomia roboților și sistemelor spațiale. Activează în câteva societăți profesionale, inclusiv în IEEE Systems, Man and Cybernetics Society, al cărei președinte a fost ales pentru mandatul 2024-2025.

Dr. Denis Tudor

Dr. Denis Tudor este director executiv si cofondator al companiei Swisspod Hyperloop Technologies. Denis Tudor a terminat primul doctorat din lume în domeniul de Hyperloop (transportul viitorului) în Elveția la École Polytechnique Fédérale de Lausanne. El este multiplu câștigător al competiției de Hyperloop organizate de Elon Musk și SpaceX, obținând printer altele și premiul 1 pentru inovație, dar și autor al unor lucrari științifice publicate în cele mai cunoscute jurnale științifice din domeniu. Compania lui a fost finanțată de Guvernul Elvețian, Uniunea Europeana, dar și de investitori privați pentru a construi primul centru de cercetare de Hyperloop din Europa.

Dr. Ioana A. Zelko

Dr. Ioana Zelko este cercetător în astrofizică la Institutul Canadian pentru Astrofizică Teoretică (CITA), din cadrul Universității din Toronto. A absolvit studiile de licență în fizică la MIT, precum si masteratul și doctoratul în astronomie și astrofizică la Universitatea Harvard. Lucrările sale au fost publicate în reviste de prestigiu precum Physics Review Letters sau The Astrophysical Journal, și a fost referent pentru diverse jurnale științifice precum Nature Astronomy. Pe lângă activitatea de cercetare, Dr. Zelko s-a implicat activ în promovarea echității și incluziunii în domeniul științelor, îndrumând diverse programe de pregătire și outreach pentru studenți la nivel liceal și universitar.

Sari la conținut