Skip to content

Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie

Consiliului Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie reunește unii dintre cei mai buni cercetători și experți români din domeniile științei și tehnologiei, aflați în centrele puternice de inovare ale lumii. Consiliul este un organism independent, onorific și consultativ. Acesta sprijină Guvernul României în elaborarea strategiilor, politicilor publice și programelor care pot transforma România într-una dintre țările cele mai inovatoare și competitive. Activitatea principală a consiliului constă în a formula recomandări strategice pentru dezvoltarea cercetării, inovării și tehnologiei în România, bazate pe analiza tendințelor globale și a bunelor practici din alte țări.

Membrii curenți ai Consiliului Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie sunt următorii:

Dna. Adina Bezerita

Adina Bezerita (FRSA), Fellow a Societății Regale de Arte, este o filosoafă Româno- Americană, acreditată de universitățile Northwestern din Statele Unite ale Americii, Cambridge și Oxford din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care cercetează, scrie și prezintă despre relevanța înțelepciunii antice în domenii contemporane umaniste și științifice pe platforma globală. 

Cu inițiale burse generative de la fundația John Templeton și centrul interdisciplinar Ian Ramsey din Oxford (2021-2023), Adina dezvoltă și conduce variate proiecte inovative, colaborative și transformative pentru comunități diverse internaționale și în România, promovând totodată progresul social intelectual multicultural. 

În calitate de fondatoare a organizației Numinous Threads (2016), Adina contribuie activ la avansarea cunoştinţelor prin inițiative vizionare guvernamentale, educaționale, antreprenoriale și filantropice.

Prof. Adrian Mihai Ionescu

Adrian M. Ionescu este profesor titular la EPFL, Elveția, și director al Laboratorului de Dispozitive Nanoelectronice. 

Deține două doctorate, unul în microelectronică la Universitatea Politehnică București (1994) și altul în fizica semiconductorilor la Institutul Politehnic Național Grenoble (1997). 

Cercetările profesorului Ionescu se concentrează pe tehnologii eficiente din punct de vedere energetic și pe aplicațiile ale Internetului Lucrurilor, inclusiv dispozitive cu pante abrupte, dispozitive cu schimbare de fază, senzori inteligenți și dispozitive MEMS. 

Cu peste 600 de articole publicate, el a primit numeroase premii, printre care IBM Faculty Award, André Blondel Medal, ERC Advanced Grant și EDL IEEE George Smith Award. 

În 2015, prof. Ionescu a fost ales membru al Academiei Elvețiene de Științe Tehnice, primind ulterior și Premiul pentru Realizări Excepționale. Este IEEE Fellow și membru al consiliului editorial al Proceedings of IEEE. 

Adrian conduce, de asemenea, inițiativa Digipredict FET Proactive EiC pentru dezvoltarea și implementarea tehnologiei Digital Twin în P3 Healthcare.

Prof. Andrei Ruckenstein

Andrei Ruckenstein is Chair of the Physics Department and the former Vice President and Associate Provost for Research at Boston University. In 2014, during a sabbatical leave from Boston University, he also served as Interim Pro Vice Chancellor for Research at Lancaster University in the UK.

Andrei held faculty positions at the University of California, San Diego, and at Rutgers University, where he was the founding Director of BioMaPS, a university-wide initiative focused on interdisciplinary research in biology at the interface with the mathematical and physical sciences.

Andrei has served as the director of the Superconductivity Summer School at the International Centre for Theoretical Physics in Trieste, Italy; as President of the Aspen Centre for Physics; and as co-founder of the Aspen Science Centre, a non-profit organization promoting K–12 science education and the public understanding of science.

He was the founding president and chair of the executive committee of the Massachusetts Green High Performance Computing Centre, Inc., a first-of-its-kind collaboration between Boston University, Harvard, MIT, Northeastern, and the University of Massachusetts. From 2012 to 2020 he also served as Member and then Chair of the Board of CASIS, a US Congress designated not-for-profit which manages the research and entrepreneurial activities on the International Space Station National Laboratory.

Andrei is a fellow of the American Physical Society, an honorary lifetime member of the board of trustees of the Aspen Centre for Physics, and the recipient of a Sloan Fellowship, an ONR Young Investigator Award, and a Senior Humboldt Prize.

Dna. Elif Memet

Elif Memet este studentă la Harvard Kennedy School și Harvard Business School. Aceasta a absolvit universitatea Columbia din New York cu licență în economie și matematică cu distincția Phi Beta Kappa.

Elif cercetează în economie cu Joseph Stiglitz, dublu laureat Nobel, și Jason Furman, economistul-șef în administrația Obama. Elif a fost Delegat la ONU, investitor în private equity la Apollo și bancher la Goldman Sachs în New York. 

Originară din Constanța, Elif și-a brevetat o tehnologie pentru mediu, după câștigarea medaliei de aur la olimpiada internațională. A fost desemnată Forbes 30 sub 30 și Ten Outstanding Young People of Romania.

Dl. George Haber

Dl. George Haber este un antreprenor în serie, expert în vânzări și strateg comercial. 

Este un investitor-înger activ și membru în consiliul de administrație al mai multor companii publice și private. 

Participă frecvent ca vorbitor la conferințe internaționale și este unul dintre oamenii-cheie din spatele Microsoft Xbox. 

În 1996, prima sa companie din Silicon Valley a fost un pionier al tehnologiei MPEG-1 și MPEG-2 și a creat primul program din lume care permitea redarea unui DVD pe un calculator.

Dr. Ioana Cozmuța

Dr. Ioana Cozmuța este fondatorul și directorul executive al G-SPACE Inc, o companie de Nou Spațiu Cosmic din Silicon Valley, dedicată furnizării de producție în spațiul cosmic prin intermediul unei platforme digitale IA. 

Un antreprenor în serie și un lider de Nou Spațiu Cosmic cu peste 20 de ani de experiență în domeniul tehnologiei spațiale, Ioana a lucrat la misiuni NASA precum Stardust și Mars Science Laboratory și Constellation Orion, și a contribuit de asemenea la accelerarea dezvoltării economiei pe orbită joasă a Pământului.

Dr. Cozmuța este membru ales al prestigioasei Academii Internaționale de Astronautică, face parte din Comitetul Consultativ al Laboratorului Național American al Stației Spațiale Internaționale și furnizează servicii de diligență pentru investiții spațiale.

Dr. Cozmuța este un vorbitor TEDx și un lector frecvent despre Noua Economie Spațială. Ioana deține un doctorat în fizică de la Universitatea Groningen din Olanda și două studii postdoctorale la CALTECH și la Universitatea Stanford din SUA.

Dr. Ioana A. Zelko

Dr. Ioana Zelko este cercetător în astrofizică la Institutul Canadian pentru Astrofizică Teoretică (CITA), din cadrul Universității din Toronto. A absolvit studiile de licență în fizică la MIT, precum si masteratul și doctoratul în astronomie și astrofizică la Universitatea Harvard.

Lucrările sale au fost publicate în reviste de prestigiu precum Physics Review Letters sau The Astrophysical Journal, și a fost referent pentru diverse jurnale științifice precum Nature Astronomy.

Pe lângă activitatea de cercetare, Dr. Zelko s-a implicat activ în promovarea echității și incluziunii în domeniul științelor, îndrumând diverse programe de pregătire și outreach pentru studenți la nivel liceal și universitar.

Dr. Ionuț Cira

Calimanut-Ionut Cira a primit un doctorat în Inginerie Geomatică de la Universitatea Politehnică din Madrid (Spania, Top 55 mundial in rankingul QS 2023) în 2022. Teza sa de doctorat, relaționată cu inteligența artificială, a primit calificativul “Cum laude” și mențiunea “doctor europeus”.

De asemenea, deține un master în Big Data și Business Analytics de la Universidad de Alcalá (Spania, 2019) și un master în Inginerie Geodezică de la Universitatea Politehnică din Madrid (Spania, 2018).

Din 2020, este lector la Departamentul de Inginerie Geospațială de la Universitatea Politehnică din Madrid (Spania). Domeniile sale de cunoștințe includ extragerea informațiilor geospatiale din nori de puncte și imagini de înaltă rezoluție folosind modele avansate de inteligența artificială (Geo-AI), propunerea de noi arhitecturi de rețele neuronale artificiale pentru procesarea unor volume mari de date geospatiale și procesarea limbajului
natural pentru analiza geosocială și știința datelor geospatiale.

Ca și cercetător, își desfășoară activitatea în cadrul Grupului de Cercetare a Serviciilor Avansate pe Internet (GISAI) și colaborează activ cu Grupul de Cercetare MERCATOR, specializat în Tehnologii de GeoInformație și Sisteme Inteligente asociate cu Universidad Politécnica de Madrid (Spania). A fost implicat în 15 proiecte de cercetare competitive finanțate public la nivel național și internațional legate de învățarea profundă. A publicat un total de 14 articole în reviste indexate în Web of Science (WoS), și alte 11 în actele congreselor și conferințelor atât naționale cât și internaționale (la data de fecha 01/04/2024).

Printre realizările sale remarcabile se numără primirea a trei premii pentru cea mai bună teză de doctorat: (1)-“Premiul extraordinar de doctorat pentru anul academic 2021-2022” de la Universidad Politécnica de Madrid, (2)-“Premiul pentru cea mai bună teză de doctorat în Teledetecție” de la IEEE – Societatea de Geosciențe și Teledetecție și (3)-“Premiul EuroSDR 2022 pentru cea mai bună teză de doctorat” de la agenția europeană EuroSDR. De asemenea, a efectuat două schimburi de cercetare de mai mult de trei luni la Universitatea Tehnică din Berlin (Germania) și la Centrul RIKEN pentru Proiecte de Inteligență Avansată de la Universitatea din Tokyo (Japonia).

Dl. Ionuț Gabriel Funingana

Ionut-Gabriel Funingănă este medic specialist în Oncologie Medicală, dedicat dezvoltării și validării ‘biomarkerilor’ moleculari cu aplicație în personalizarea tratamentelor pacientelor diagnosticate cu cancer ovarian.

În prezent, Gabriel este bursier al “Mark Foundation Institute for Integrated Cancer Medicine” pentru formare în cercetare translațională și clinică, și în același timp doctorand al Univeristatii din Cambridge și medic specialist oncolog în cadrul Spitalului Universitar din Cambridge.

Gabriel este expert în trialuri clinice de faza 1 incluzând “first-in-human” și “first-in-class”, care vizează adaptarea terapiilor anti-tumorale caracteristicilor moleculare unice fiecărui pacient.

Proiectele sale curente adresează intersecția dintre domeniile de genomică și inteligența artificială pentru dezvoltarea de metodologii care integrează datele multimodale în cadrul conceptului de medicină personalizată.

Gabriel participă în colaborări multidisciplinare internaționale pentru a facilita îmbunătățirea tratamentelor cancerului ovarian prin dezvoltarea de trialuri clinice bazate pe accesului la tratamente individualizate în funcție de modificările moleculare critice pentru fiecare tumoră malignă ovariană.

Dna. Mara Florina Steiu

Mara Steiu a studiat analiza afacerilor și TIC la Babson College (Suma Cum Laude) si la London School of Economics. După absolvirea facultății, Mara a devenit director de produs în companii precum Microsoft, Twitter și Confulent, unde a participat la crearea unei game variate de produse de programe pentru calculator. 

De asemenea, în 2016 a inițiat iXperiment, primul accelerator de afaceri pentru liceenii din școlile publice din România, care a ajutat peste 500 de elevi să treacă prin procesul lansării unei companii de început. Mara a primit premiul „Top Ten Outstanding Young Persons of Romania” (2020), iar proiectele sale de tehnologie și antreprenoriat social au fost promovate în publicații internaționale precum the Huffington Post. 

Domeniile de cercetare al Marei este blockchain în educatie, lucrarea sa (https://bit.ly/BlockchainInEducation) fiind publicată și citată în 45 de jurnale. În 2023, Mara își va începe studiile de master la Stanford University.

Prof. Mihai Cucuringu

Mihai Cucuringu este profesor asociat la Departamentul de Statistică și profesor afiliat la Institutul de Matematică din cadrul Universității Oxford. Este, de asemenea, lector la Colegiul Merton, Universitatea Oxford și membru al Institutului de Cercetare Alan Turing din Londra.

A terminat doctoratul în matematică aplicată și computațională (PACM) la Universitatea Princeton în 2012, și a obținut licența în matematică, informatică și economie la Hiram College, Ohio in 2007.

În perioada 2013-2016, a fost profesor adjunct in cadrul Departamentului de Matematică la University of California, Los Angeles (UCLA), si cercetator la Institutul Simons pentru Teoria Calculului de la University of California Berkeley si ICERM, Brown University. Dupa terminarea studiilor doctorale, Mihai Cucuringu a activat ca cercetător în cadrul grupului de Trading/Arbitraj Statistic la Bank of America Merrill Lynch, New York.

Cercetarea sa se înscrie în domeniile matematică și statistică aplicată, analiza graficelor, învățare automată, știința datelor și analiza datelor financiare.

Prof. Rada Mihalcea

Rada Mihalcea is the Janice M. Jenkins Professor of Computer Science and Engineering at the University of Michigan and the Director of the Michigan Artificial Intelligence Lab.

Her research interests are in computational linguistics, with a focus on lexical semantics, multilingual natural language processing, and computational social sciences. She serves or has served on the editorial boards of the Journals of Computational Linguistics, Language Resources and Evaluations, Natural Language Engineering, Journal of Artificial Intelligence Research, IEEE Transactions on Affective Computing, and  Transactions of the Association for Computational Linguistics.

She was a program co-chair for EMNLP 2009 and ACL 2011, and a general chair for NAACL 2015 and *SEM 2019. She is an ACM Fellow, a AAAI Fellow, and served as ACL President (2018-2022 Vice/Past). She is the recipient of a Sarah Goddard Power award (2019) for her contributions to diversity in science, and the recipient of a Presidential Early Career Award for Scientists and Engineers awarded by President Obama (2009).

Dna. Sevda Memet

Sevda Memet a absolvit un masterat dublu MBA/MPP la Stanford ca bursieră Knight-Hennessy și recipientă a Bruce M. Owen Award pentru excelență în programul de politici publice.

La Stanford, a cercetat inovația socială în sănătate ca Global Leaders and Innovators in Human and Planetary Health Fellow (publicată sub Harvard Business Press Review), a dezvoltat modele pentru distribuția echitabilă a vaccinului anti-COVID-19 și a condus acceleratorul Stanford Cardinal Ventures.

A studiat Medicina la Universitatea Ovidius, activând ulterior ca rezidentă pe hematologie-oncologie.

Actual este bancher de investiții în San Francisco, specializată pe fuziuni și achiziții în sectorul biofarmaceutic.

Dna. Elena-Sorina Lupu

Elena-Sorina Lupu este doctorandă la California Institute of Technology (Caltech) și afiliată Keck Institute of Space Sciences.

Sorina are doua masterate, unul în Inginerie Aerospațială de la Caltech și altul in Robotică și Sisteme Autonome, de la Swiss Federal Institute of Lausanne (EPFL).

Sorina face cercetare în domeniul inteligenței artificiale și al roboticii aplicate pentru spațiul cosmic.

A publicat în reviste și conferințe de prestigiu cum ar fi Science Robotics și a câștigat numeroase premii.

Sorina a lucrat și făcut cercetare in 4 țări: Statele Unite ale Americii, Elveția, România și China.

Dl. Virgil Adumitroaie

Virgil Adumitroaie este cercetător la centrul NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, unde în prezent creează modele numerice de mediu înconjurător ale planetelor gigantice, programe pentru instrumentele de monitorizare a radiațiilor ce influențează misiunea Juno și efectuează calcule de compoziție atmosferică pentru Jupiter, Saturn și Uranus.

A primit titlul de doctor în Inginerie Mecanică de la Universitatea din Buffalo în 1997, pentru cercetări în simularea și modelarea fluxurilor de reacție turbulente la mare viteză. Înainte de a se alătura personalului tehnic la JPL în 2004 și la University of Southern California ca lector adjunct în 2006, Dr. Adumitroaie a lucrat timp de șase ani ca inginer la CFD Research Corporation, Huntsville, AL.

De asemenea, din 2006 a participat la organizarea de evenimente culturale pentru comunitatea română din regiunea Los Angeles.

Sari la conținut