Ministrul Sebastian Burduja a făcut public, astăzi, la conferința de presă organizată la sediul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, un scurt bilanț la împlinirea unui an de mandat.
„Îmi revine onoarea să prezint acest bilanț al ultimului an de zile pentru că mi se pare normal ca cetățenii să știe ceea ce împreună cu echipa Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) am realizat pe parcursul ultimului an. Reprezentarea ministerului a fost transparentă, de câte ori am avut o întâlnire am comunicat despre ea. Sunt peste 600 de întâlniri cu mediul privat, universități și asociații, la nivel european peste 100 și peste 200 de întâlniri la nivel internațional. Viitorul este suma pașilor pe care îi facem, inclusiv acelor mici, ignorați sau luați în râs, ne spune Henri Coandă, o mantră care ne inspiră”, a declarat Sebastian Burduja.
Sunt peste 150 de proiecte și obiective realizate în ultimele 365 de zile, pentru cei 4 piloni pentru România Viitorului: infrastructură și transformare digitală, cercetare și știință aproape de oameni, conectivitate și inovare pentru competitivitate.
Sunt investiții de 1,884 miliarde de euro în Componenta 7 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru servicii publice digitale pentru cetățeni și firme, conectivitate digitală, competențe digitale, capital uman și utilizarea internetului și securitate cibernetică.
MCID are 2,56 miliarde de euro din Componenta 9, investiții în zona de cercetare program de atragere a resurselor umane înalt calificate din diaspora, înființarea de centre de competență, rețea națională de centre de orientare în carieră și competiția pentru burse Marie Skłodowska-Curie.
Toate țintele și jaloanele PNRR sunt îndeplinite la timp.
Alte realizări într-un an de mandat sunt în zona de Inteligență Artificială, colaborarea între mediul public, privat și academic, NATO – acces rapid la resurse, Rețeaua strategică ROST, Fondul Român de Inovare și legislație pentru startup-uri inovatoare.
Pe zona de conectivitate, au fost făcuți pași importanți pentru extinderea rețelelor de mare viteză, asigurarea acoperirii accelerate a tuturor zonelor albe, reforma companiilor din subordine și au fost eficientizate serviciile poștale.