Astăzi la Chișinău, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova, Sebastian Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România și Mateusz Majewski, vice-președinte regional pentru Europa de Est la UiPath au semnat un Acord de colaborare pentru a crește nivelul competențelor digitale ale personalului administrației publice, precum și a îmbunătăți infrastructura digitală și capabilitățile digitale ale României și Republicii Moldova, în special în contextul valorificării noilor tehnologii.
Cei trei semnatari au discutat despre ecosistemul digital din România și Republica Moldova și despre necesitățile stringente ale celor două state de a dezvolta și lansa inițiative comune de transformare digitală și creștere a capacității administrative.
Obiectivul general al acestei cooperări este de a sprijini eforturile guvernamentale de dezvoltare a domeniului tehnologiei informației în sectoarele public și privat din România și Republica Moldova prin infrastructură digitală îmbunătățită, politici moderne și competențe digitale.
Se urmărește în principal: consolidarea infrastructurii digitale din sectorul public și privat a României și Republicii Moldova; susținerea proceselor de dezvoltare a societății digitale și economiei digitale inovatoare și reziliente în ambele state; dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru creșterea calității serviciilor electronice și asigurarea unui mediu digital sigur pentru toți cetățenii României și Republicii Moldova.
Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova: „Compania UiPath este o companie românească, care produce cele mai performante tehnologii de robotică virtuală din lume. Automatizarea proceselor este exact ceea ce ne trebuie pentru a reduce costurile și a mări viteza de lucru a instituțiilor publice. România a fost și rămâne a fi cel mai apropiat prieten și partener al Republicii Moldova. Sunt încrezător că împreună vom crea spațiul digital comun, rezilient, durabil, competitiv, pentru a face față provocărilor timpului, a celor regionale și globale, pentru a asigura confort și bunăstare oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului și un viitor prosper și pașnic. Mulțumesc ministrului Sebastian Burduja pentru că, deși are o agendă extrem de încărcată, a găsit timp pentru a ne vizita și a semna acest acord.”
Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România: „Parteneriatul României cu Republica Moldova pentru transformare digitală și spațiul digital comun capătă, astăzi, o nouă dimensiune. Memorandumul semnat cu UiPath deschide calea către noi colaborări și proiecte, așa cum am promis anterior. Punțile digitale peste Prut, pe care le proiectăm acum, au nevoie de constructori – parteneri de încredere din mediul privat, care să pună la dispoziția celor două guverne experiența și expertiza lor. Le mulțumesc partenerilor de la UiPath pentru deschidere și gazdelor din Republica Moldova, în special domnului viceprim-ministru Iurie Țurcanu, pentru organizarea acestui eveniment însemnat pentru parcursul parteneriatului nostru.
Mateusz Majewski, vice-președinte regional pentru Europa de Est la UiPath
„Ne bucurăm pentru oportunitatea de a contribui cu expertiza noastră la demersul celor două state de a trasa o viziune comună privind dezvoltarea sectorului economiei digitale. Este o oportunitate valoroasă de a investi în competențe digitale, atât la nivelul administrației publice, cât și la nivelul companiilor private. De asemenea, având în vedere ritmul accelerat cu care se inovează în domeniul tehnologiilor avansate, crearea unui spațiu de colaborare între sectorul public și cel privat devine și mai importantă pentru realizarea obiectivelor de transformare digitală.”
Alexandru Mihailciuc, vice-președinte sales engineering EMEA la UiPath: “Suntem onorați să ne alăturăm acestei inițiative pentru a sprijini obiectivele de transformare digitală ale Guvernelelor României și Republicii Moldova. Experiența noastră ne-a arătat că adesea administrațiile publice au obiective comune, dar totodată întâmpină provocări similare în ceea ce privește digitalizarea. Asigurarea unui cadru prin care aceste experiențe pot fi partajate cu ușurință va putea oferi noi oportunități pentru realizarea unei economii digitale inovatoare și reziliente. Construind pe baza unor obiective comune, dialog deschis și încredere reciprocă, colaborarea dintre mediul public și cel privat poate deveni astfel un catalizator pentru o transformare digitală durabilă.”