COST este organismul pan-european care își propune să faciliteze progrese științifice inovatoare care să conducă la noi concepte și produse. Contribuie astfel, la consolidarea capacităților de cercetare și inovare din Europa.
COST a fost inițiat în anul 1971, la Conferința Ministerială de la Bruxelles și este primul instrument european prin care este sprijinită cooperarea științifică și tehnologică a cercetătorilor din Europa. De atunci, COST s-a dovedit a fi un instrument foarte eficient de formare a rețelelor de cercetători, în scopul de a facilita progresele științifice inovatoare și produse și de a coordona activitățile de cercetare finanțate de la nivel național prin reunirea cercetătorilor și a altor părți interesate în scopul de a face schimb de informații în diferite domenii. Astfel, COST contribuie la cooperarea științifică și consolidarea capacităților de cercetare și inovare din Europa
Misiunea COST se realizează prin eforturile conjugate, care vizează:
- crearea de capacitate prin conectarea comunităților științifice de înaltă calitate din Europa și din întreaga lume,
- furnizarea de oportunități de networking pentru Cercetătorii aflați la început (Early Stage Researchers – ESR),
- creșterea impactului cercetării asupra factorilor de decizie, organismelor de reglementare și factorilor de decizie la nivel național, precum și în sectorul privat.
Prin politica sa de includere, COST sprijină integrarea comunităților de cercetare, folosește investițiile naționale în cercetare și abordează aspecte cu relevanță globală.
COST este astfel un element fundamental al Spațiului European de Cercetare (ERA – European Research Area), esențial pentru strategiile de inovare de succes și cooperare globală.
Obiectivele COST
În 2011, CSO a adoptat Strategia COST pentru a atinge Viziunea 2020, care au ca scop următoarele patru obiective:
- Cea mai bună performanță în implementare;
- Orientarea Acțiunilor COST;
- Îmbunătățirea cooperării între țările COST și în afara acestora;
- Asigurarea unei bune guvernări.
Termenul limită de depunere a propunerilor de Acţiuni COST 2017 este:
COST OPEN CALL
The next collection date is expected to be 7 September 2017, 12:00 noon (CET).
- NEW: Au fost aprobate de către CSO COST un număr de 35 de noi Acțiuni COST. Informaţii suplimentare – 29.06.2017 12:30
- A fost semnată Decizia privind Regulament de participare la Acţiunile COST – 14.12.2016 15:30
- Eveniment de informare „Introduction to the COST Framework” (Introducere în Programul Cadru COST) în cadrul vizitei delegaţiei COST în România– 25.10.2016 14:11
- A fost publicat ghidul de buzunar COST
- Ghidul include informații privind cadrul și obiectivele COST, apelurile deschise pentru propuneri de noi acțiuni, acțiunile în derulare, instrumentele de lucru ale rețelelor și coordonatori naționali COST (CNC).
- Membrul în Acțiunea COST Systems Chemistry distins cu Premiul Nobel pentru Chimie 2016
- Prof. Bernard L. Feringa, care a participat la rețeaua de COST Systems Chemistry, a primit împreună cu Jean-Pierre Sauvage și Sir J. Fraser Stoddart, Premiul Nobel pentru dezvoltarea cele mai mici mașini din lume.
- Programul COST – ce reprezintă el pentru cercetători?