Skip to content

Ministrul Bogdan Ivan anunță finalizarea instalării tuturor echipamentelor pentru cloudul dedicat în centrul de date STS de la Brașov

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a verificat astăzi stadiul implementării cloudului guvernamental, principalul livrabil al digitalizării administrației din Componenta 7 – Transformare Digitală a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), printr-o vizită de lucru la centrul de date al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

Amplasat în localitatea Cristian, județul Brașov, centrul de date al STS găzduiește deja echipamentele tehnice pentru operaționalizarea componentei de cloud dedicat a cloudului guvernamental al statului român.

„Am promis că aducem cloudul guvernamental din anul 2026 în 2024 și exact asta am făcut. Astăzi, la Cristian, în județul Brașov, am finalizat instalarea tuturor echipamentelor pentru cloudul dedicat, investiția de 100 de milioane de euro care aduce într-un singur loc sistemele informatice ale administrației. Următorul pas este configurarea pe aceste echipamente de ultimă generație a aplicației unice a statului, care le va permite românilor din toată lumea să interacționeze cu administrația publică din țara noastră – de oriunde, oricând”, a precizat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Centrul de date al Serviciului de Telecomunicații Speciale este unul dintre cele mai noi, sigure și performante din România, cu certificări mondiale TIER III Design și TIER III Facility, fiind proiectat și dezvoltat conform celor mai moderne cerințe operaționale și tehnice în domeniu.

În vizita de lucru, ministrul Bogdan Ivan a fost însoțit de general ing. Ionel-Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale și de Dragoș Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Centrul de date al STS din Cristian beneficiază de infrastructură de electroalimentare și răcire ce asigură o disponibilitate maximă și în condiții optime a funcționării echipamentelor de procesare, stocare, comunicații și securitate cibernetică, având, de asemenea, soluții moderne care optimizează consumul de energie și protejează mediul.

Inginerii și specialiștii care operează centrul de date au pregătire, expertiză și acreditări specifice în astfel de instalații critice și sunt în măsură să asigure disponibilitatea ridicată a centrului de date, securitatea operațională, eficiența energetică și suportul tehnic pentru instituțiile publice din România care au găzduite echipamente în această incintă.

Amplasamentul centrului de date al STS din Cristian asigură nevoia de geo-redundanță a sistemelor și serviciilor informatice puse la dispoziția autorităților din statul român, atât din punct de vedere al protecției în cazul situațiilor de urgență, cât și din punct de vedere al infrastructurii de comunicații de bandă largă.

Din aceeași categorie...

A apărut noul număr al revistei InHouse – Nr.82

A apărut noul număr al revistei InHouse – Nr.82

În paginile fiecărui număr al revistei InHouse stă mai mult decât conținut editorial, se află dedicarea, profesionalismul și pasiunea cercetătorilor…
MCID anunță adoptarea unor reglementări clare și transparente pentru promovarea și recrutarea în ecosistemul național de cercetare-dezvoltare și inovare

MCID anunță adoptarea unor reglementări clare și transparente pentru promovarea și recrutarea în ecosistemul național de cercetare-dezvoltare și inovare

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a inițiat două seturi de norme metodologice esențiale pentru îmbunătățirea proceselor de recrutare și…
Sari la conținut