Skip to content

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) inițiază, în regim de urgență, un APEL către Unitățile de Cercetare Dezvoltare pentru depunerea de expresii de interes în vederea selecției și evaluării instalațiilor și obiectivelor speciale de interes național (IOSIN), care să fie incluse în Lista aprobată prin hotărâre de guvern

Având în vedere:

a.    În luna februarie a.c. în România s-a intensificat activitatea seismică, mai ales în zona Gorj, sub forma de “roi seismic”. Riscul seismic cu care ne confruntăm impune urgent existența unei baze de date integrate la nivel național (pământ și clădiri), care să asigure suportul tehnic în cadrul Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic, constituit în baza Deciziei primului-ministru nr.45 din 17 februarie 2023. Prin complementaritatea altor infrastructuri de cercetare se va trece astfel la o etapă calitativ superioară de funcționare a logisticii  specifice, bazată pe obiectivele strategice naționale, prin care se vor putea asigura: cercetări de interes național, elaborarea de concepte și soluții cu caracter inovativ de protecție seismică, încercări de laborator pe materiale, elemente de construcții și clădiri in situ, testare și certificare tehnici inginerești de consolidare a clădirilor, infrastructurilor critice și echipamentelor vitale, monitorizarea stării structurilor și înregistrarea în timp real a cutremurelor puternice pe clădiri și teren, sau promovarea de noi metode de reducere a riscului seismic.

b.    IOSIN ELI-NP poate asigura efectuarea de experimente de cercetare cu laseri de mare putere (10 PW). Existența într-o structură integrată a unor instalații cu laser pentru aplicații complementare precum litografie laser 3D pentru fabricare de ținte utilizate în experimente cu laser de mare putere, sisteme de procesare cu laser pentru micro- și nanofabricare, echipamente cu laser pentru caracterizare și fabricare de bio-nano dispozitive, argumentează unicitatea infrastructurilor naționale de cercetare în domeniul laserilor prin modul de integrare în aceeași structură de cercetare a tehnologiilor fotonice moderne și relevante atât pentru alte instituțiile de cercetare cât și pentru partenerii industriali din România. Pentru a crește șansele de a fructifica aceste avantaje, este necesar ca astfel de infrastructuri să lucreze într-o rețea națională de cercetare pentru laseri de mare putere. Se impune astfel cu  necesitate utilizarea complementară a tuturor infrastructurilor de laseri de mare putere, de la 0,75 la 10 PW, de care dispune România în prezent, care să permită o abordare graduală a experimentelor prin derularea unor sesiuni de pregătire la puteri intermediare cu costuri de exploatare mult reduse pentru astfel de infrastructuri.

 

 

SE DEPUN EXPRESII DE INTERES

 

1.    DOMENII:

1.1.       Rețea națională de laseri de mare putere;

1.2.       Rețea națională de CD și monitorizare a geohazardelor naturale și a experimentelor nucleare

 

2.    TERMENUL de depunere a expresiilor de interes: 07 martie 2023 ora.14.00

 

3.    TERMENUL de publicare pe pagina de web a MCID a rezultatelor analizei expresiilor de interes: 13 martie 2023

 

4.    ADRESA de email  la care se depun expresiile de interes este secretariat.ditt@research.gov.ro;



NOTĂ: Se iau în analiză numai expresiile de interes care se înscriu în domeniile de la punctul 1.

 

După analiza expresiilor de interes, MCID va organiza un nou apel pentru IOSIN în conformitate cu reglementările în vigoare.

 

Din aceeași categorie...

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor digitale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor digitale

În cadrul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Comitetul de Politici Digitale din…
Sari la conținut