Skip to content

Investiție pentru viitor: Centru pentru optică de mare putere la Măgurele

Sebastian Ioan Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Sorin Costreie, consilier de stat și reprezentantul guvernului României pentru proiectul ELI-NP, împreună cu E.S. Dl. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, și E.S. Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Japonia, au vizitat amplasamentul din cadrul IFIN-HH unde se va construi un centru pentru optică de mare putere.

Obiectivul de investiții a fost propus de IFIN-HH la începutul anului și se va realiza cu fonduri guvernamentale, asigurate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Unul dintre potențialii colaboratori din acest proiect, Okamoto Optics, este unul din cei mai prestigioși producători și furnizori de componente optice de mari dimensiuni pentru laserele de mare putere din toată lumea.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de laseri de mare putere din România și din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Pentru realizarea acestor activități se dorește colaborarea cu centre universitare și companii care dețin cunoștințele necesare pentru dezvoltarea soluțiilor cele mai potrivite cererii din domeniul laserilor de mare putere și pentru punerea lor în practică. Din sfera academică, pentru acest proiect și-a manifestat interesul Universitatea din Osaka – Japonia, care a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserilor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere – Institute of Laser Engineering, cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare.

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: ”Le mulțumesc tuturor celor care fac acest proiect să se întâmple. În primul rând domnului ministru Cseke Attila pentru asigurarea finanțării prin Ministerul Dezvoltării, dar și domnilor ambasadori pentru tot sprijinul. Este o investiție etalon pentru IFIN-HH, pentru ELI, pentru România și pentru Europa. Parteneriatul cu Japonia va da acestui centru componenta strategică de care are nevoie pentru a deveni un proiect scalabil, care să ne pună pe harta marilor jucători în domeniu. Felicitări întregii echipe pentru efort”.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării: ”Este o investiție importantă pentru România, o investiție a Guvernului, finanțată de Ministerul Dezvoltării, care va aduce o tehnologie de vârf în România. Vom crea infrastructura necesară fabricării autohtone a unor componente care sunt acum importate de România din Japonia. Ulterior, România poate deveni furnizor al acestor componente și pentru alte țări. Împreună cu partenerii japonezi putem crea, totodată, noi posibilități pentru cercetare. Ministerul Dezvoltării dispune de instrumentele și experiența necesare construcției acestui centru etalon de cercetare”.

Sorin Costreie, consilier de stat și reprezentantul guvernului României pentru proiectul ELI-NP: „Proiectul centrului pentru optică de mare putere de la Măgurele este unul strategic, din mai multe motive: colaborarea cu Japonia, înalta tehnologie care se va dezvolta aici, dar și pentru că ELI este cel mai important proiect de cercetare din România. În plus, faptul că ne gândim deja la viitoare proiecte, deși cel în derulare nu a fost încă finalizat, confirmă gândirea strategică pe care Guvernul și cercetătorii din IFIN-HH o au”.

Vizita oficialilor de astăzi a fost o confirmare a sprijinului Guvernului României și al statului japonez pentru acest proiect de importanță majoră, parte din colaborarea de peste 100 de ani dintre cele două state.

Din aceeași categorie...

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor digitale

România a primit avizul formal al OCDE în domeniul politicilor digitale

În cadrul procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Comitetul de Politici Digitale din…
Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au semnat protocolul pentru primul program de dezvoltare a dronelor 100% românești

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului au semnat protocolul pentru primul program de dezvoltare a dronelor 100% românești

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan și Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea au semnat marți, 05 noiembrie…
Finanțăm cu 24 de milioane de euro cele 7 Centre de Inovare Digitală din România pentru implementarea tehnologiilor inovative în companii și administrație

Finanțăm cu 24 de milioane de euro cele 7 Centre de Inovare Digitală din România pentru implementarea tehnologiilor inovative în companii și administrație

În ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Guvernul României a aprobat Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea digitalizării prin Centrele…
Sari la conținut