Skip to content

Guvernul a adoptat Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027

Strategia, elaborată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, setează viziunea pentru sistemul de cercetare-inovare românesc în orizontul 2030 și exprimă opțiunea fermă de a recunoaște și susține excelența, de a recompensa performanța, de a stimula dezvoltarea colaborării între mediul public și cel privat. Știința, inovarea și antreprenoriatul de inovare vor constitui modele de succes pentru dezvoltarea sustenabilă a României în context local, național și internațional.

Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă este structurată pe patru  obiective generale: Dezvoltarea sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare; Susținerea ecosistemelor de inovare asociate specializărilor inteligente; Mobilizare către inovare; Creșterea colaborării europene și internaționale.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ”Cercetarea și inovarea trebuie să fie vârf de lance pentru dezvoltarea României. Documentul adoptat astăzi de Guvern este mai mult decât o simplă strategie; este, în fapt, o viziune de creștere economică a țării, pe baza investițiilor cu valoare mare adăugată și productivitate accelerată. Punem accent pe meritocrație, pe recunoașterea performanței cercetătorilor individuali și a organizațiilor de cercetare pe baza unor evaluări obiective, cu indicatori și criterii transparente. Principiul de la care plecăm este mai bine mai mult pentru mai puțini decât mai puțin pentru mai mulți, ceea ce implică prioritizarea investițiilor, recunoașterea excelenței și șansa României de a pune în valoare resursa umană de top. Această strategie aduce, totodată, o deschidere către parteneriat cu mediul privat și internaționalizare. Urmărim nu numai accesul la fondurile Orizont Europa, ci și îmbunătățirea continuă a condițiilor și infrastructurii de cercetare, inclusiv pentru a atrage cercetători români din diaspora și cercetători străini de top. Dorim ca România să fie o opțiune clară pe harta cercetării mondiale. Nu în ultimul rând, un reper fundamental al acestei viziuni este transferul de tehnologie, know-how și inovare către mediul privat românesc.”

Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă prevede explicit ambiția României de a deveni un actor important în circulația talentelor, o destinație gazdă pentru cercetători de excelență și inovatori. Aceștia urmează să beneficieze de un ecosistem de inovare atractiv, care susține antreprenorii și riscul, de facilități și programe de cercetare care să-i provoace, dar și de un mediu cultural și natural de excepție.

Documentul este rezultatul a zeci de runde de consultări și un parteneriat strâns între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și experții săi, pe de o parte, și Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), organizațiile de cercetare, Academia Română, mediul academic și mediul privat, pe de altă parte.

Strategia Naționala de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă

Din aceeași categorie...

Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie și-a selectat membrii și este funcțional

Consiliul Onorific pentru Știință, Inovare și Tehnologie și-a selectat membrii și este funcțional

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a semnat astăzi ordinul de numire a membrilor Consiliului Onorific pentru Știință, Inovare…
Noi reglementări pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la 112

Noi reglementări pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la 112

Guvernul României a adoptat, astăzi, o ordonanță de urgență prin care vor fi implementate măsuri ce vor asigura creșterea preciziei…
Lansarea aplicației ROeID – centralizarea tuturor serviciilor publice, accesibile cu un singur login al identității digitale

Lansarea aplicației ROeID – centralizarea tuturor serviciilor publice, accesibile cu un singur login al identității digitale

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat astăzi aplicația mobilă ROeID. Aplicația oferă…
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support