Skip to content

ACTRIS devine consorțiu european pentru infrastructuri de cercetare

Comisia Europeană a luat o decizie mult așteptată de a înființa Infrastructura de cercetare a aerosolilor, norilor şi gazelor minore/Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure (ACTRIS) ca un consorțiu european pentru infrastructuri de cercetare (ERIC).

17 țări pun în comun resurse pentru a deschide accesul la o gamă largă de tehnologii, servicii și resurse în domeniul științei atmosferice. Decizia și statutul ERIC vor fi curând publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Facilitățile ACTRIS alcătuiesc cea mai mare infrastructură de cercetare atmosferică distribuită din lume. Toate serviciile ACTRIS sunt accesibile la link-ul: http://www.actris.eu.

Datorită statutului de ERIC, ACTRIS este acum recunoscut legal ca o infrastructură europeană de cercetare, cu o structură juridică stabilă. Finlanda va găzdui Sediul Statutar și va gestiona coordonarea generală a ACTRIS, iar Italia va gestiona accesul la serviciile ACTRIS. Datele și serviciile au utilizare științifică, tehnologică și orientată spre inovare. Facilitățile naționale ACTRIS sunt distribuite în cele 17 țări ale ACTRIS ERIC: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, România, Spania, Suedia, Elveția. Grecia și Regatul Unit și-au exprimat interesul de a se alătura în etapele ulterioare. Prin angajamentul lor, membrii demonstrează că cercetarea atmosferică și a calității aerului este o prioritate națională pentru cel puțin următorii cinci ani, susținând astfel excelența științifică în întreaga Europă.

România este unul dintre statele membre fondatoare ale ACTRIS ERIC și totodată una dintre țările care gazduiesc facilități centrale, asigurând servicii specializate pentru întreaga comunitate. Consorțiul românesc, ACTRIS-România, care reunește institute de cercetare și universități, precum Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (INOE), Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași (UAIC), Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați (UGAL) și Institutul Național pentru Cercetări Aerospațiale ”Elie Carafoli” (INCAS), a făcut progrese semnificative în construcția infrastructurii necesare, în mare parte prin accesarea fondurilor structurale prin Programul Operațional Competitivitate.

ACTRIS este o infrastructură mare de cercetare, cu un volum financiar substanțial, iar operațiunile sale sunt finanțate de țările sale membre. Investiția totală a țărilor participante în faza de proiectare, pregătire și implementare este de aproximativ 700 M€, din care o mare parte este reprezentată de investiția pentru modernizarea instalațiilor naționale existente sau construirea altora noi. Costurile totale estimate de implementare a celor opt Facilități Centrale pe o perioadă de 5 ani este de aproximativ 100 M€, iar din 2025 costurile anuale estimate de funcționare ale Facilităților Centrale sunt de aproximativ 16 M€.

Din aceeași categorie...

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitație de 80 milioane euro pentru componenta de cloud dedicat a cloudului guvernamental

Licitația pentru componenta de cloud dedicat din cloudul guvernamental a fost deschisă ieri în  Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)…
Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Creșterea anuală cu doar 5% a plăților digitale generează în 5 ani majorarea PIB-ului României cu 7 miliarde lei

Miercuri, 27 martie, la Palatul Victoria, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în parteneriat cu Cancelaria Prim-ministrului, a organizat o masă…
Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Un singur punct de contact pentru toate instituțiile publice – astăzi a fost semnat contractul de implementare pentru Portalul Digital Unic al României (PDURo)

Marți, 19 martie, în sala Transilvania din Palatul Victoria a fost semnat contractul de implementare al proiectului „Portalul Digital Unic…
Sari la conținut