Consorțiul pentru o infrastructură central-europeană de cercetare (CERIC-ERIC) celebrează pe 21 noiembrie, la Bruxelles, 10 ani de funcționare.
CERIC-ERIC reprezintă o infrastructură europeană de cercetare distribuită care, prin intermediul unei platforme unice, integrează și oferă acces la o serie de instalații științifice analitice dintre cele mai avansate la ora actuală în Europa, pentru a sprijini proiecte științifice în domeniul științei materialelor și nanotehnologiei, cu un accent deosebit pe materiale pentru energie, precum și în domeniul științelor vieții.
România este membru fondator al CERIC-ERIC, alături de Italia (stat gazda), Austria, Cehia și Slovenia. Această participare reprezintă prima implicare a țării noastre și a comunității de cercetare din România la un consorțiu de tip ERIC. Ulterior înființării, la CERIC-ERIC au aderat Croația, Polonia și Ungaria, consorțiul rămânând deschis și altor noi membri.
Entitatea Reprezentantă din România în cadrul CERIC-ERIC este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM).